úterý 12. května 2009

Pečené vdolky

Ve větším hrníčku připravím z kvasnic, cukru, vlažného mléka a trochy mouky kvásek. Vzešlý kvásek vmíchám se zbytkem mléka a másla do mouky. Zpracuji ve vláčné těsto a nechám vykynout. Z vykynutého těsta odkrajuji lžící stejné kousky těsta. Vytvaruji bochánek, který zploštím a nechám ještě na pečícím papíře vykynout. Vykynuté bochánky potírám rozpuštěným máslem a peču ve vyhřáté troubě.



500g hladké mouky
25g droždí
250g vlažného mléka
2 lžíce pískového cukru
80g másla
máslo na potření








Vdolky, vdolečky.... pamatuji si je ze svého dětství. Moje babička ty smažené dělávala. Takové placaté, potřené marmeládou, s kopečkem šlehačky a posypané strouhaným tvarohem. Už je to tak dávno. Tyto chutnají trochu jinak. Nečekejte klasické křupavé tukem nasáklé (na ty bude recept příště), jinak budete zklamáni. Pečené vdolečky jsou spíše takové sladké bochánky. Pojídáme je jen tak, nebo rozkrojené potřené marmeládou s kopečkem šlehačky.

0 komentářů: