sobota 3. března 2012

Chilli con carne

Je na internetu je spousta receptů. Chvíli jsem hledala, ale pořád to nebylo ono. Tak máme Chilli con carne po našem :-) Porce na pořádný hrnec. Odhad tak 6-7 porcí a možná i víc.

800g Hovězího masa (třeba krk)
560g rajčat
270g obyč zelené papriky
100g masité červené papriky
2x konzerva červených fazolí (nebo balíček sušených)
300g cibule
3 velké stroužky česneku
25g oleje
2 kostky hovězího bujonu natural od Vitany.
špetka mletého pepře
1x lžička mleté papriky
koření Chilli nebo Chilli papričky


Na oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme na kousky nakrájené maso, necháme zatáhnout, podlijeme vývarem z bujónu a podusíme. Na dušení přidáme Chili (nebo chilli papričky), papriku a pepř. Jestliže použijeme normální fazole je dobré je den předem namočit a přihodíme je k masu na dušení. Když maso začíná měknout, přidám na proužky nakrájené papriky a později i rajčata zbavená slupky nakrájená na kousky. Nevařím-li z normálních fazolí přidám s rajčaty i fazole v konzervě. Vařím celé tak dlouho dokud to nemá tu správnou hustotu. Dá se i zahustit nebo se dá přisypat i kukuřice, ale zahušťování mi přijde zbytečné a kukuřice jsou kJ zbytečně navíc.
U nás jíme s rýží nebo s pečivem.

Toto jídlo beru jako zdravé. Je v něm zelenina a není příliš tučné. A když jsem spočítala kalorickou hodnotu vycházela cca na 507 kJ/100g. (samozřejmě údaj těžce orientační, protože sakra záleží kolik vody nakonec vydusíte :-) )

0 komentářů: