sobota 6. března 2010

Hrachová polévka (hrachová kaše)

Zimní hrachová polévka nejen na stůl vánoční. S vonící majoránkou, okořeněná česnekem s dozlatova na másle osmaženými kousky housek. A přidáte-li méně vody, můžete mít i celkem dobrou hrachovou kaši, která teplá a ozdobená kostičkami dozlatova opečené slaniny....

300 g sušeného zeleného hrachu
100 g sušeného žlutého hrachu
1 střední cibuli
2 stroužky česneku
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce sádla (nebo másla)
majoránku


Hrách probereme dáme do hrnců, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den hrách v hrncích ve stejné vodě do měkka uvaříme. Na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Na rozředění použijeme vývar z hrachu a jíšku necháme 15 minut povařit. Do měkka uvařený hrách v přiměřeném množství zbylé vody rozmixuji tyčovým mixérem. Někdo může i pasírovat přes síto, nebo se dá i umlet na masovém strojku. Já mixuji, přijde mi to rychlejší :-) Rozmixovaný hrách smíchám s jíškou a na požadovanou hustotu doplním vodou ve které se hrách vařil nebo horkou vodou, ale dá se použít i zeleninový vývar. Dokořením majoránkou a prolisovaným česnekem. Polévku podávám s na kostičky nakrájeným a na másle osmaženým pečivem.

0 komentářů: