Linecké koláčky prostě patří k našim vánocům. Vůně vanilky se pozvolna šíří bytem, větvičky jsou již ve vázách a zítra bude třetí adventní neděle. Jen nezapomeňte vyndat máslo z lednice dostatečně dopředu (nejlépe i několik hodin), potřebuje totiž trochu změknout, aby se těsto lépe propracovalo. Do mísy dám cukr mouku, vanilkový cukr a vše promíchám, přidám vajíčka, a na kousky pokrájené změklé máslo. Napřed vařečkou a pak rukama řádně propracuji těsto. Je dobré to udělat rychle, máslo se pod teplýma rukama rychle rozpouští. Hotové těsto balím do fólie a nechám do druhého dne odpočinout. Druhý den rozválím mezi mikrotenovými sáčky asi dvoumilimetrovou placku a vypichuji tvary. Peču v troubě do zezlátnutí okrajů. Linecké se dá jíst jen tak, nebo se dá slepit úžasnou rybízovou marmeládou. Dá se slepit i máslovým, nebo oříškovým krémem a polít čokoládou.... A pořád to je linecké...
600 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
300 g másla (ne hery, másla)
2 vanilkové cukry
1 celé vejce
1 vaječný žloutek
citronová kůra,
nebo lžička citronového aroma
0 komentářů:
Okomentovat