Kuba - hubník je u nás vánoční jídlo. Vaříme jej jen jednou do roka, ale já ho mám moc ráda. Je to pro mě taková připomínka dob, kdy se ještě vánoční stůl nemusel prohýbat pod hromadami cizokrajného ovoce a talíři cukroví. Připomíná mi dobu, kdy spíš na stolech leželo pár kousků perníčků, jablíčka a miska ořechů. Možná i jablečné křížaly, nebo sušené švestky...
dvě hrsti doma sušených hřibovitých hub
500g středních krup
2 střední cibule
3 velké stroužky česneku
hrst majoránky
4 lžíce domácího vepřového sádla
trochu kmínu
trochu pepře
sůl
Houby si namočím den předem to většího hrnku vody a schovám do lednice. Umyté kroupy namáčím tak dvě hodiny před samotným vařením. Vařím je do měkka ve vodě kde se máčely a přiliji i část vody od namočených hub (získám tak větší houbovou chuť). Na sádle podusím nadrobno nakrájenou cibulku a přidám namočené houby se zbytkem vody, trochu kmínu a špetku pepře a vše dusím. Vzniklou směs smíchám s uvařenými kroupami, přidám lisovaný česnek, majoránku, osolím a vše přesunu do pekáčku k zapečení. Zapékám na střední teplotu asi 30 minut, ale jen tak dlouho, aby se kroupy nevysušily (jsou pak tvrdé). Vše se dá i během pečení zamíchat.
před 4 týdny
0 komentářů:
Okomentovat