neděle 26. června 2011

Vdolečky smažené, tvarohem sypané

Pamatuji si je s dětství. Dělávala je maminka mého taťky. Bohužel umřela dřív než mě vůbec napadlo vzít si na ně recept. Tento mám od jedné moc hodné paní co vaří dětem ve školce. Prostě umí uvařit a nepotřebuje ani vitanu, ani podravku ani jiné super bujóny. Stačí jí snítka bylinek a základní koření. A tak teď ty vdolečky.

500g polohrubé mouky
50g pískového cukru
50g másla (hery)
1x vejce
trochu soli
1/2 kostičky droždí
250ml mléka možná i více
olej na smažení


povidla na potření
smetanový jogurt na ozdobu
nastrouhaný tvrdý tvaroh


Z části vlažného mléka, cukru, mouky a kvasnic připravíme kvásek. V míse pak smícháme zbytek mouky, cukru, mléka, s vejcem, vykynutým kváskem a rozpuštěným tukem. Zadělané těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme 1 cm tlustou placku a skleničkou vykrajujeme vdolečky, které necháme na vále ještě 30 minut kynout. U vykynutých vdolečků promáčkneme střed a promáčknutou stranou vkládáme do horkého tuku ( u nás olej na smažení) Smažíme po obou stranách do zlatova. Smažené vdolečky mažeme povidly nebo marmeládou zdobíme jogurtem a sypeme strouhaným tvarohem.

0 komentářů: