sobota 3. října 2009

Hovězí guláš

Variací na téma guláš je mnoho. Já zůstala u této verze a nám chutná. Ještě jen musím dopracovat přílohu jako má Diny tady. Ale to je na příště. Dnes si dáme hovězí guláš po našem :-) s obyč. pytlíkovým knedlíkem.

1 kg Hovězího masa (nejlépe kližka) nakrájeného na kostičky
2 velké cibule
2 lžíce vepřového sádla
3 lžíce hladké mouky
dobrá mletá paprika
trocha mletého pepře
kostička masového bujónu
(u nás Vitana)

Cibuli nakrájíme na kostičky a podusíme na sádle dokud nezesklovatí. Přidáme maso a na prudkém ohni jej necháme zatáhnout. Vydusíme vzniklou šťávu a odstavíme z plamene. Hned přidáme trochu mletého pepře (jen málo) a papriku. Vše promícháme podlijeme vařící vodou, přidáme bujón, hrnec přiklopíme poklicí a vrátíme na ztlumený plamen sporáku. Já stahuji na minimum a za občasného zamíchání a podlití vařící vodou dusím do změknutí masa. Pak rozmíchám mouku v polovině hrnku vody a za současného míchání vliji do guláše. Znovu nechám guláš na plotně probublávat dalších 20 minut, ale míchání už musí být k vůli mouce mnohem častější. Není to asi nejkratší možná doba přípravy, ale mě pozvolna bublající guláš na plotně nevadí .....
A takto vařený guláš nesolím. Bujón je slaný dost a v případě potřeby si každý dosolí svůj talíř sám.















Studium na téma guláš mohu doporučit pro začátek zde. A zajímavé recepty u Diny a zde.

0 komentářů: